Mentorointi on yhteistyösuhde, jonka keskeinen tavoite on siirtää tietoa, kokemuksia ja näkemyksiä mentorilta mentoroitavalle, eli aktorille. Mentorointi on menetelmänä yksinkertainen ja joustava: se perustuu aktorin ja mentorin väliseen vuorovaikutukseen. Mentoroinnin on todettu esimerkiksi lisäävän työelämän tyytyväisyyttä, ennakoivan korkeampaa palkkaa ja nopeampaa etenemistä uralla, helpottavan työn hakemista ja haastattelutilanteita, sekä antavan realistisemmat odotukset työelämän suhteen mentoroitavalle.
Mentoroinnin sisällön määrittää aktorin kiinnostus, kysymykset ja tavoitteet. Mentoroinnin onnistumiselle tärkeää on aktorin kannalta olennaisten tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttamiseen pyrkiminen. Keskustelut perustuvat luottamukseen, sitoutumiseen ja avoimuuteen.
Ensimmäistä kertaa järjestettävän TiTTun mentoriohjelman tavoite on valjastaa alumniverkoston kokemus ja asiantuntijuus nuorempien opiskelijoiden hyödyksi, esimerkiksi tulevaisuuden hahmottamiseen, urasuunnitteluun ja työnhakuun. Mentorointiohjelma on mahdollista saada myös englannin kielellä, jos englanninkielisiä sopivia mentoreita on vapaana.
TiTTun mentorointiohjelma antaa mahdollisuuden opiskelijalle löytää suuntaa työelämään, tutustua erilaisiin uravaihtoehtoihin ja saada uusia näkökulmia ja käytännön vinkkejä kohtaamissaan haasteissa ja kysymyksissä. Mentoriohjelman kautta saa mahdollisuuden tutustua ja keskustella IT-alan asiantuntijan kanssa ajan kanssa itseä kiinnostavista ja askarruttavista asioista. Näiden keskustelujen pohjalta on helppo jatkaa kehitystä ja löytää itsevarmuutta sekä motivaatiota opintoihin ja työelämään.
Mentorointi tarjoaa mentorille ainutlaatuisen mahdollisuuden kehittää omia johtamis- ja kommunikaatiotaitojaan. Jakamalla kokemuksiaan ja näkemyksiään mentori voi auttaa nuorempaa opiskelijaa kasvamaan ammatillisesti ja henkilökohtaisesti. Samalla mentori saa uusia näkökulmia oman alansa kehitykseen ja verkostoituu muiden alan ammattilaisten kanssa. Mentorointi on myös palkitseva tapa antaa takaisin yhteisölle ja auttaa seuraavaa sukupolvea menestymään. Mentorointi voi myös avata uusia ovia omiin uramahdollisuuksiin ja vahvistaa omaa asiantuntijuutta.
Mentorointi on siis win-win-tilanne, jossa molemmat osapuolet hyötyvät!
Noin puolen vuoden mittaisessa mentorointiohjelmassa mentori ja aktori tapaavat vähintään kolme kertaa sovittuina aikoina. Tapaamisten todellinen määrä ja tiheys ovat vapaasti mentorin ja aktorin sovittavissa.
Tapaamisiin tulee valmistautua etukäteen ennalta sovitun aiheen mukaisesti. Tapaamisten teemat ja keskusteluaiheet ovat täysin vapaasti sovittavissa aktorin toiveiden mukaisesti. TiTTun projektitiimi tarjoaa materiaalia ja lähteitä, jotka auttavat prosessin suunnittelussa ja aiheiden hahmottamisessa. Mentoroinnin aikana aktori ja mentori luovat yhdessä tavoitteet ja toimintatavat joihin sitoudutaan ohjelman keston ajaksi.
Pääasia on, että mentorointi on mielekästä ja hyödyllistä puolin ja toisin!
Mentorin työkokemuksella, ammatillisella taustalla tai asemalla ei ole väliä, sillä mentoreiksi halutaan mahdollisimman monimuotoinen ja monipuolinen joukko ihmisiä. Tarjoamme tukimateriaalia ja lähteitä mentoroinnista, jotka auttavat vauhtiin pääsemisessä. Tärkeintä on, että mentori on valmis ja halukas auttamaan ja tukemaan asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Aiempaa kokemusta mentoroinnista ei vaadita. Emme etsi ammattitason työelämävalmentajia, vaan ihan tavallisia TiTen alumneja (tai alumni henkisiä) auttamaan muita, ihan tavallisia, TiTeläisiä. Jotta mentorointikokemus on molemmille mieluisa ja antoisa, toivomme, että mentori sitoutuu kuuden kuukauden ajaksi tukemaan aktoria sovituilla tavoilla.
Aktorin taustalla ei ole väliä. Voit olla alkuvaiheen opiskelija, pian valmistuva tai jo työelämän puolelle siirtynyt. Etsimme aktoreiksi henkilöitä, joilla on edes karkea käsitys siitä, millaisten aiheiden kanssa he haluavat tukea. Tarkat aiheet ja tavoitteet voi olla jo valmiiksi mielessä, mutta ne voidaan myös muodostaa tai jatkojalostaa mentorin kanssa. Mentoroinnin aiheena voi esimerkiksi olla opintojen suunnittelu, työnhaku, CV:n ja hakemuskirjeiden parantaminen, pidemmän tähtäimen urasuunnittelu tai vaikka diplomityön tekeminen.
Mentoroinnin tarkoitus ei ole antaa valmiita ratkaisuja, vaan ohjata aktoria eteenpäin. Aktorin on oltava avoin erilaisille näkemyksille ja aidosti kiinnostunut ratkaisemaan kohtaamiaan haasteita. Jotta mentorointikokemus on molemmille mieluisa ja antoisa, odotamme, että aktori sitoutuu niin tapaamisiin mentorin kanssa, kuin myös omaan oppimisprosessiin. Aktorilta edellytetään tapaamisiin sitoutumista sekä niihin valmistautumista, jonka lisäksi aktorin tulee olla avoin keskustelulle ja palautteelle.
Haku ohjelmaan aukeaa elokuussa 2025 ja siitä tiedotetaan TiTTun tiedotuskanavilla. Ohjelma alkaa syyskuussa ja kestää noin puoli vuotta. Tämän aikana parit toimivat itsenäisesti keskenään sovituissa raameissa. Ohjelman jälkeen kerätään palautetta osallistujilta.
Mentori–aktori-pareja luodaan perustuen lomakkeessa täytettyjen mielenkiinnonkohteiden ja valmiuksien perusteella, joten kerro itsestäsi mahdollisimman paljon ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautumislomakkeen tiedot ovat luottamuksellisia ja niitä käytetään vain sopivan mentori-aktori parin muodostamiseen.
Tervetuloa mukaan!